• تهران، خیابان نلسون ماندلا(جردن)، خیابان ارمغان شرقی، پلاک ۳۹ واحد ۷
  • ۰۲۱-۲۶۲۹۳۸۳۰-۱
  • codongeneticgroup@gmail.com

اکوکاردیوگرافی قلب یا نوار قلب جنین تستی مشابه سونوگرافی است و برای تشخیص بیماریهای مادرزادی و نامنظمی های قلب جنین انجام می شود و ساختار و عملکرد قلب را بررسی می کند.

در اکو قلب جنین از امواج صوتی استفاده می شود که توسط ساختارهای قلب جنین منعکس می شود. دستگاهی، این امواج صوتی را تجزیه و تحلیل می کند و یک تصویر (یا همان اکو کاردیوگرام) از داخل قلب جنین می سازد. این تصویر اطلاعاتی را درباره ی اینکه قلب نوزاد چگونه شکل گرفته یا به درستی کار می کند یا نه فراهم می کند ، همچنین به پزشک اجازه می دهد تا جریان خون را درون قلب جنین ببیند و هر نقص یا وضع غیر عادی را در جریان خون جنین یا ضربان قلب جنین یا وجود حفره در قلب ، تنگ شدن سرخرگ‌ها و باز و بسته شدن ناقص دریچه‌های قلب جنین پیدا کند.

زمان انجام اکو قلب جنین

اکوکاردیوگرافی معمولا در سه ماهه دوم بارداری و بین هفته های 18 تا 22 بارداری صورت می گیرد و بهترین زمان انجام اکوی قلب جنین در هفته ۱۸ حاملگی می باشد . با استفاده از این روش می توان مانع از تولد نوزادانی با نارسایی های پیچیده قلبی شد، از آنجا که بر اساس قوانین سقط‌ درمانی با محاسبۀ تاریخ اولین روز قاعدگی فقط تا هفتۀ ۱۹ امکان‌پذیر است در صورت وجود مشکل در اکوی قلب جنین که نیاز به ختم بارداری باشد ، این امکان برای والدین وجود داشته باشد که قانونی اقدام کنند .

موارد درخواست اکو قلب جنین

همه ی زنان باردار نیاز به اکو قلب جنین شان ندارند. در اکثر زنان، یک سونوگرافی آنومالی اسکن ، تکامل چهار حفره ی قلب جنین را نشان خواهد داد.اگر تست های قبلی یک ضربان قلب غیر عادی را در جنین نمایان سازد ، توصیه می شود اکوکاردیوگرافی قلب جنین به عمل آید .

گروه هایی که باید اکو قلب جنین را انجام دهند به شرح زیر می باشند:

  • سابقه ی خانوادگی بیماری قلبی یا نارسایی مادرزادی قلبی
  • یک کودک با بیماری های قلبی در خانواده
  • مصرف مواد مخدر یا الکل در زمان بارداری توسط مادر
  • مصرف داروهای تراتوژن در دوران بارداری مثل آمفتامین، ضد تشنج ها، لیتیوم ویتامین A (رتینوئیک اسید)، وارفارین
  • ابتلا مادر به بیماری های متابولیکی در دوران بارداری مثل دیابت نوع یک، لوپوس، فنیل کتونوریا که یک ناتوانی است در تجزیه کردن اسیدآمینه ی مهمی به نام فنیل آلانین، دارید.
  • ابتلا مادر به بیماریهای در دوران بارداری مثل سرخجه، سیتومگالوویروس و …
  • در موارد سقط مکرر
  • تشخیص بیماری های کروموزومی در دوران جنینی .

انجام اکو در اغلب موارد، سالم بودن قلب جنین را تأیید می‌کند. یک نقص جزئی مثل یک حفرۀ کوچک معمولاً خود به‌ خود بهبود می‌یابد و نیازی به اقدامات درمانی نخواهد داشت. اگر قلب جنین مشکلی جدی داشته باشد، بهتر است که زودتر تشخیص داده شود، زیرا اغلب مشکلاتی از این قبیل را می‌توان پیش از تولد نوزاد برطرف کرد. در برخی موارد نیز ممکن است نیاز باشد بعد از زایمان اقداماتی برای رفع مشکل جنین انجام شود. پس لازم است در چنین مواردی نوزاد خود را در بیمارستانی به دنیا بیاورید که بخش مراقبت‌های ویژۀ مخصوص نوزادان داشته باشد.

برخی از مشکلات و نارسایی های قلبی جنین را می توان با استفاده از روشهای موجود درمان کرد، اما در صورت تشخیص یک نارسایی پیچیده قلبی که غیر قابل درمان باشد از همان مراحل اولیه تشخیص داده       می شود و با اجازه پزشک قانونی حاملگی ختم می یابد