ناهنجاری در تعداد یا ساختار کروموزم ها از علل مهم ایجاد نقص های مادرزادی به شمار می روند. اختلالات عددی کروموزومی ۲۱، ۱۸، ۱۳، X و Y از شایع ترین اختلالات کروموزومی می باشد. غربالگری دوره بارداری در بسیاری از کشورهای جهان در حال انجام است. رایجترین روش برای تشخیص، روش سیتوژنتیک می باشد اما این روش حداقل به دو هفته زمان نیاز دارد در صورتیکه روش مولکولی موسوم به QF PCR در زمان کوتاهی قابل انجام است.
در طی ۱۰ سال اخیر تکنیک فلورسنت کمی (QF-PCR) برای تشخیص سریع پیش از تولد آنوپلوئیدی های کروموزومی شایع بکار گرفته شده است .در این روش با مارکرهای تکرارهای کوتاه (STRs) موجود بر روی کروموزوم های ۲۱، ۱۸، ۱۳، X و Y DNA تکثیر شده و با نشانگرهای فلورسنتی نشانه گذاری و نهایتا مقدار آنها با الکتروفورز اندازه گیری می شود.
بررسی کروموزومی نمونه جنینی برای خانم هایی که احتمال اختلال کروموزومی در آن ها بیشتر است توصیه می شود، از جمله:
انجام همزمان QF-PCR و MLPA
توجه به این نکته لازم است که در حال حاضر اخذ مجوز ختم بارداری از طریق پزشکی قانونی تنها با در دست داشتن نتیجۀ QF-PCR میسر نیست، اما چنانچه نتیجۀ حاصله توسط تکنیک دیگری نظیر MLPA تأیید گردد، امکان ختم بارداری وجود خواهد داشت. ما این امکان را فراهم کردهایم که با انجام تکنیک MLPA به طور همزمان باQF-PCR ، به فاصلۀ حدوداً ٣ روز پس از ارائۀ نمونه به آزمایشگاه، خانواده برای اخذ مجوز سقط جنین مبتلا به پزشکی قانونی ارجاع داده شود. توصیه: در شرایطی که زمان برای ختم بارداری واقعاً محدود باشد، توصیه می شود آزمایش QF-PCR و MLPA به صورت همزمان با کشت کروموزومی درخواست شود.
محدودیت آزمایشهای QF-PCR و MLPA
محدودیت آزمایشهای QF-PCR و MLPAعدم قدرت تشخیص درجات پایین موزاییسم و همچنین عدم قدرت تشخیص اختلالات در کروموزومهای دیگر به غیر از کروموزومهای ١٣، ١٨، ٢١، X و Y است.
مزایای آزمایشهای QF-PCR و MLPA
مزیت اصلی این آزمایشها امکان جوابدهی در زمانی کوتاه است. همچنین برخورداری از حساسیت و اختصاصیت بالا و عدم تأثیرپذیری از سن بارداری نیز از جمله مزایای مهم این تکنیک محسوب می شود.